Winkel in de buurt

Selecteer een winkel in de buurt:

Geef de accu van je elektrische fiets een tweede leven

De elektrische fiets, of E-bike, heeft de laatste jaren in Nederland snel terrein gewonnen. De ondersteuning die je krijgt tijdens het fietsen zorgt ervoor dat er langere afstanden gefietst kunnen worden, je sneller van A naar B kunt verplaatsen en het fietsen op zich minder inspanning kost. Terecht dat veel consumenten inmiddels niet meer zonder zouden willen.

De E-bikes worden in een enorm breed scala aan merken en types uitgevoerd. Er zijn modellen met voorwielaandrijving of met een middenmotor. Modellen welke gericht zijn op het fietsverkeer in de stad en transport van goederen of juist voor de lange tochten en vooral comfort. Ook in prijs en kwaliteit zijn er grote verschillen. Ze hebben allemaal in ieder geval 1 ding met elkaar gemeen: om elektrische trapondersteuning te kunnen bieden moet er een accu aanwezig zijn.

Bij aankoop van de E-bike is dit een belangrijke overweging om te kiezen voor een bepaald model. Kortweg gezegd is het zo dat de meest krachtige accu de langste levensduur per laadbeurt heeft, wat zich dan weer vertaald in de maximaal af te leggen afstand. Toch zijn er ook andere factoren die van invloed zijn op de gebruiksduur van de accu per laadbeurt. Om te beginnen is er de trapondersteuning. We hebben allemaal wel eens voor het stoplicht gestaan en met verbazing die wat oudere dame op de fiets op forse snelheid zien weg zoeven zodra het licht op groen sprong. Grote kans dat deze dame de elektrische fiets ingesteld had op de hoogste trapondersteuning. Er wordt dan veel vermogen gevraagd van de accu en deze zal dan zeker niet het gemiddelde bereik in KM’s gaan halen. Andere eigenschappen die bepalend zijn of jouw accu het bereik in KM’s gaat halen die in de catalogus van de fietsfabrikant staat zijn onder andere: gewicht van de bestuurder, weersomstandigheden en omgevingsfactoren.

Wanneer een fabrikant van E-bikes aangeeft dat je 90KM met een accu moet kunnen afleggen dan is deze afstand over het algemeen gemiddeld. Een zeer slank persoon zal op een vlakke weg zonder heuvels en bij windstil weer misschien dit bereik aantikken. Maar veranderen deze factoren, dan verandert ook het bereik over het algemeen in negatieve zin en wordt de te behalen afstand minder. Een belangrijke omgevingsfactor waarvan de accu beduidend slechter zal presteren is kou. Staat de fiets in de schuur en is de temperatuur hier in de winter erg laag, dan zal de accu ook beduidend minder presteren.

Nu heb je jouw E-bike al enkele jaren en heb je bemerkt dat de af te leggen afstand steeds iets kleiner is geworden. Je kon toen de fiets nieuw was nog 90KM afleggen maar dit is in de loop der jaren langzaam teruggezakt naar 80, 75 of 70KM. Hoe vervelend dit ook is, is het een normaal gegeven dat de accu van je E-bike na verloop van tijd minder gaat presteren. Wij noemen dit ook wel het “lui worden van de accu.” De accu is dan op een gegeven moment aan vervanging toe. En daar kunnen wij je nu mee helpen.

Een nieuwe accu voor een E-bike kost bij de merk dealer al gauw ergens tussen de €500-€700 afhankelijk van het merk en type. Dat is een enorm bedrag en niet zelden 20-40% van de aanschafprijs van de fiets. Dat kan een moment zijn om de fiets in te gaan ruilen tegen een nieuwe, maar de inruilprijs die je ontvangt kan wel eens tegenvallen. Veel mensen blijven dan ook lang rondrijden met een steeds minder presterende accu en hebben minder bereik, en misschien ook wel minder plezier van hun E-bike. Plentyparts biedt hiervoor een duurzaam en goed alternatief: accu revisie.

Bij accu revisie wordt de bestaande accu gebruikt om er een nieuwe van te maken. Het belangrijkste onderdeel van je accu zijn de accucellen, welke in de meeste gevallen los vervangen kunnen worden. Dat gaat uiteraard niet zo eenvoudig als de batterijen in een afstandsbediening. Maar met de juiste materialen en apparatuur zijn veel accu’s te voorzien van hoge kwaliteit accu cellen. In diverse gevallen is het zelfs mogelijk de accu te voorzien van meer cellen dan origineel aanwezig zijn, waardoor het bereik van de accu wordt vergroot.

Bij accu revisie is er een ding het allerbelangrijkste: veiligheid. Plentyparts werkt daarom samen met een bedrijf dat zich maar met één ding bezighoudt: het reviseren van E-bike accu’s. Er worden uitsluitend Samsung Li-Ion cellen gebruikt en de fietsaccu wordt gedurende het revisieproces voortdurend gecontroleerd op vaste checkpunten. De BMS (Battery Managment System) wordt gecontroleerd en opnieuw aangesloten. Wanneer de revisie van de accu voltooid is, doorstaat deze nog een laad/ontlaad/laad proces en wordt de accu pas weer retour gezonden als deze aan alle kwaliteits- en veiligheidseisen heeft voldaan. De gereviseerde accu heeft dan ook twee jaar garantie.

Hoe gaat het in zijn werk?

Wanneer je geïnteresseerd bent in het laten reviseren van je E-bike accu neem je deze mee naar een van onze winkels. Kom dan goed voorbereid en neem de lader en sleutel van de accu mee wanneer deze noodzakelijk is om de accu “Aan” te zetten. Neem ook het merk, model en framenummer van de fiets mee. Het framenummer vind je in de meeste gevallen onder de trapas. Uiteraard kun je ook de fiets zelf even meenemen zodat we jou kunnen helpen bij het vinden van de benodigde nummers.

Onze medewerkers hebben een speciale training ontvangen en zullen je enkele vragen stellen over waarom jij denkt dat de accu slechter is geworden of defect is. Onze medewerkers kunnen de accu doormeten en op basis van de informatie en meting bepalen of revisie van de accu lonend is. Wanneer dit het geval is, kunnen wij direct berekenen wat de kosten zullen zijn. Dit is over het algemeen zo’n 25%-45% goedkoper dan een volledig nieuwe accu! Wanneer je akkoord gaat met de berekende prijs, zullen we de accu aannemen voor revisie en opsturen naar de werkplaats. Vanaf dat moment duurt het 10 werkdagen voordat de accu weer retour is in de winkel en kan worden afgehaald. Bij de gereviseerde accu wordt een testrapport geleverd en tevens instructies hoe om te gaan met de nieuwe accu rondom de eerste laadbeurten. Je ontvangt op de accu twee jaar garantie.

Geef jouw E-bike (accu) een tweede leven!