0item(s)
Totaal: € 0,00

U hebt niets in uw winkelwagen.

Product was successfully added to your shopping cart.
Swipe to the right

Welke LED lamp vervangt mijn gloeilamp?

Afdrukken
Welke LED lamp vervangt mijn gloeilamp?
3 years ago 15468 keer gelezen

Veel mensen hebben nog steeds moeite met het kiezen van de juiste LED lamp. In het zogenaamde ‘gloeilamp tijdperk’ wisten we redelijk goed wat we wilden hebben. We gebruikten voor de lampen in de vensterbank vaak 25 watt, op de overloop 60 watt en in grote ruimtes 100 watt. En als we twijfelden kozen we een tussenstap. Naargelang de toepassing wisten we ongeveer welk type glas we wilden: helder, mat of flame. Oh ja, is het een dunne of dikke fitting? Daar moesten we wel even op letten.

Anno nu is er veel veranderd. Vanaf 2009 zijn door Europese regels de gloeilampen gefaseerd uitgevoerd om zo fabrikanten en consumenten te verplichten naar alternatieven te zoeken. De spaarlamp is zo’n alternatief die al geïntroduceerd werd door Philips. Nog steeds zien we deze lampen veel terug in de Nederlandse huishoudens door de lange levensduur.

Toch had de spaarlamp zijn beperkingen en werd de techniek van LED lampen verder ontwikkeld. LED is compacter vorm te geven, kan allerlei kleuren licht geven en is eenvoudiger dimbaar te maken. Toch is het begrijpelijk dat we het overzicht een beetje zijn kwijtgeraakt als we op zoek gaan naar een nieuwe lamp. Om het hele verhaal wat helderder te maken laat de Specialist in Oplossingen hier graag zijn licht over schijnen.

Natuurlijk kennen we ook de halogeenlampen, welke veel in spotjes worden gebruikt. De halogeenlamp is eigenlijk een verbeterde gloeilamp. De ballon om de gloeidraad wordt hierbij niet vacuüm gezogen, maar onder hoge druk gevuld met een halogeen. Hierdoor gaat de lamp langer mee en waren er meer toepassingen mogelijk.

Fitting en voltage

Daar waar tientallen jaren geleden vooral E14 (dunne) en E27 (dikke) lamphouders in ons huis te vinden waren kwamen hier al vele fittingen bij met de komst van allerlei maten en modellen halogeenlampen. Om er geen ingewikkelde studie van de maken lichten we de meest voor komende toe.


E14
Kennen we ook wel als kleine fitting. Deze lampen zijn altijd voor 230 volt gemaakt.

E27
Kennen we ook wel als grote fitting. Deze lampen zijn altijd voor 230 volt gemaakt.

G4
Kleine halogeen lampjes, vaak gebruikt in spotjes of plafondlampen met veel lampjes.


G9
Deze lampjes worden veel gebruikt in spotjes, maar zijn 230 volt dus hebben geen trafo nodig.

GU5.3
Aan de twee pinnetjes kun je herkennen dat het een 12 volt spotje is.

GU10
Veelal in combinatie met een spot. De lamp is door een kleine draai te maken vast te klikken in de lamphouder. De lamp verschilt met de GU5.3 doordat deze 230 volt is.

230 volt

230 volt

12 volt


230 volt

12 volt

230 volt

Klik hier voor LED lampen met een E14 fitting

Klik hier voor LED lampen met een E27 fitting

Klik hier voor LED lampen met een G4 fitting


Klik hier voor LED lampen met een G9 fitting

Klik hier voor LED lampen met een GU5.3 fitting

Klik hier voor LED lampen met een GU10 fitting

Lichtsterkte

Om het wat makkelijker te maken wordt op veel verpakkingen van LED lampen vermeld met welke gloeilamp een bepaalde lamp ongeveer te vergelijken is. Maar waar hebben we het eigenlijk over als we praten over lichtsterkte? Eigenlijk hebben we het dan over de lichtstroom die een lichtbron in alle richtingen uitstraalt. Deze drukken we uit in lumen. Bij vrijwel alle lampen wordt vermeld hoeveel lumen de lichtsterkte is, dus het is handig te weten welke lichtsterkte onze oude gloei-, spaar- of halogeenlamp had. Om dit overzichtelijker te maken zetten we dit in een schema.Gloeilamp

Halogeenlamp

Spaarlamp

LED lamp

50 lm

7 watt1,2 watt

100 lm

15 watt
150 lm


18 watt200 lm

25 watt


5 watt

2 watt

300 lm


28 watt


3 watt

400 lm

40 watt


8 watt

6 watt

500 lm
8 watt

600 lm


42 watt

11 watt


700 lm

60 watt


13 watt


800 lm15 watt


850 lm


52 watt900 lm

75 watt


16 watt

10 watt

1000 lm
13 watt

1100 lm18 watt


1300 lm

100 watt

70 watt

22 watt


1500 lm25 watt


1800 lm28 watt

22 watt

1900 lm


105 watt2100 lm

150 watt


33 watt


Natuurlijk kan het zijn dat een lamp een lichtsterkte heeft die ergens tussenin zit, maar dan heb je in ieder geval een indicatie van de lichtsterkte.

Lichtkleur

Als we het hebben over kleur in het geval van wit licht, hebben we het over lichttemperatuur, welke we uitdrukking in K (Kelvin). Daarom ook de uitdrukking koel licht en warm licht. Maar hoe vergelijken we dat met de gloei- en halogeenlampen die we kennen? Hoe lager de waarde in Kelvin, hoe warmer het licht, hoe hoger de waarde, hoe kouder het licht.

Een normale gloeilamp heeft een kleurtemperatuur van ongeveer 2700 Kelvin, wat we ook wel omschrijven als warm wit. Een halogeenlamp zit ongeveer op 2800 a 3000 Kelvin, wat in principe ook nog als warm licht wordt ervaren. Spreek je over wit licht, dan krijg je 4000 Kelvin en een daglichtlamp zit zelfs ongeveer op 6000 Kelvin.

Voor een warme sfeer, met name in de avonden gebruiken veel Nederlanders, flame lampen. Een flame lamp heeft een lichttemperatuur van ongeveer 2200 Kelvin. In de tijd van de gloeilampen moest deze kleur worden bereikt door het glas van het bolletje een oranjeroze kleur te geven. Met LED lampen kunnen de LED’s zelf al de juiste kleur uitstralen. Om die reden is het glas van LED flame lampen eigenlijk altijd wit van kleur, maar als je de lamp inschakelt zie je gelijk de warme kleur die je kende van de flame gloeilampen!

Dimbaar of niet dimbaar

Een gloeilamp en een halogeenlamp zijn altijd dimbaar. Een spaarlamp is niet of nauwelijks dimbaar. Bij een LED lampen moet je even goed opletten. Een LED lampen laat zich met een stukje ingebouwde elektronica dimmen, gewoon door de normale dimmer die je wellicht al hebt. Dit maakt zo’n lamp iets kostbaarder, dus niet alle LED lampen zijn standaard dimbaar. Dit staat aangegeven op de verpakking. Helaas is de techniek die hiervoor wordt gebruikt niet altijd gelijk en dit is lang niet altijd te ontdekken op de lamp of de verpakking van de lamp. Dit zorgt er voor dat je niet altijd weet of de LED lamp goed gedimd kan worden met je dimmer thuis. De enige methode is dan: testen en proberen. Wel is het gelukkig zo dat als een LED lamp dimbaar is, deze in de meeste gevallen prima samenwerkt met je dimmer in huis.

Conclusie

Als je weet welke fitting je lamp heeft hoef je al niet meer op het voltage te letten. De fitting vertelt je eigenlijk al hoeveel volt de lamp is. Om de benodigde lichtsterkte te bepalen is het slim om te kijken wat je had en met hoeveel lumen dit ongeveer overeen komt. Het wattage kan verschillen tussen de verschillende soorten lampen, maar de lichtsterkte in lumen geeft je altijd de informatie die je nodig hebt. De lichtkleur in Kelvin geeft aan of het warm of koud licht geeft. Bij lampen kun je vrij eenvoudig onthouden dat alles onder de 3000 Kelvin warm lichter is (en hoe lager hoe warmer) en alles boven 3000 Kelvin koud licht is (hoe hoger hoe kouder).

Kom je er nog niet uit of twijfel je. Uiteraard helpen wij je graag in een van onze service winkels. Bel gerust of kom langs voor advies!

Geplaatst in: Electra