0item(s)
Totaal: € 0,00

U hebt niets in uw winkelwagen.

Product was successfully added to your shopping cart.
Swipe to the right

Wat zegt het energielabel over de stofzuiger?

Afdrukken
Wat zegt het energielabel over de stofzuiger?
2 years ago 1964 keer gelezen

Vanaf 1 september 2014 hebben stofzuigers, die door fabrikanten nieuw op de markt worden gebracht, een energielabel. Het heeft energieklassen van A tot G en is verplicht door een Europese richtlijn.

Stofzuigers met een vermogen van meer dan 1600 Watt mogen vanaf die datum niet meer op de markt gebracht worden. Daarmee wordt 62 kWh de bovengrens aan het gemiddelde jaarlijkse energiegebruik van nieuwe stofzuigers. Je kan minder zuinige stofzuigers zonder energielabel nog wel in de winkel tegenkomen als deel van oudere partijen in het assortiment.

Vanaf 1 september 2017 gelden er strengere maximumnormen voor het energiegebruik van stofzuigers die op de markt gebracht worden. Dan zal het label energieklassen van A+++ tot D tellen. De bovengrens wordt dan 900 Watt. Dat betekent een een gemiddeld jaarverbruik van maximaal 43 kWh.

Een huishouden verbruikt jaarlijks gemiddeld 3.300 kWh aan stroom. De stofzuiger maakt doorgaans 1 à 2 procent van een stroomrekening uit.

Het label bestaat uit 6 verschillende onderdelen

1. Energie efficiëntie (A t/m G)
2. Energieverbruik (kWh/jaar)
3. Geluidsniveau (aantal dB)
4. Stofuitstoot (A t/m G)
5. Reinigingsprestatie voor tapijt(A t/m G)
6. Reinigingsprestatie voor harde vloer (A t/m G)

1. Energie efficiëntie
De energieklasse is gebaseerd op het energie verbruik per jaar. Een A-label is het meest energiezuinig en een G-label het minst energiezuinig. De energieklasse is gebaseerd op het energieverbruik per jaar.

2. Energieverbruik
Benieuwd hoeveel energie de stofzuiger exact verbruikt? Dit onderdeel geeft aan wat het gemiddelde verbruik per jaar is, weergegeven in kWh/jaar. Benieuwd hoeveel energie de stofzuiger exact verbruikt? Let dan hier dan op bij aanschaf van je nieuwe stofzuiger.

3. Geluidsniveau
Vind je het belangrijk om een stille stofzuiger te hebben, bijvoorbeeld omdat je vaak stofzuigt terwijl de kinderen slapen? Let dan goed op deze waarde, dat het geluidsniveau in dB weergeeft.

4. Stofuitstoot
De stofuitstoot van elke stofzuiger mag maximaal 1% bedragen. Maar in een A klasse stofzuiger moet dit zelfs minder dan 0,02% zijn. Het gaat hier dus om tienden van procenten, maar die kunnen groot effect hebben. Heb je astma of andere luchtwegproblemen? Ben je allergisch voor huisstofmijt? Dan is het belangrijk om goed op deze waarde te letten.

5. Reinigingsprestatie voor tapijt
Heb je veel vloerbedekking of vloerkleden in huis? Dan is deze waarde van groot belang. De stofopname van een G-label (laagste label) stofzuiger moet ten minste 70% zijn, bij een A-label is dit tenminste 91%. Dit verschil kan dus groot zijn. Let hier dus goed op bij aanschaf van je nieuwe stofzuiger.

6. Reinigingsprestatie voor harde vloer
Dit is met name van belang als je veel harde vloeren in huis hebt. Tegelvloeren, parketvloeren, laminaatvloeren of bijvoorbeeld een gietvloer. De stofopname van een G-label (het laagste label) stofzuiger moet ten minste 95% zijn. Het verschil tussen een A- (hoogste label) en een G-label stofzuiger gaat dan ook echt om procenten. Het kan echter net het verschil maken waar je naar op zoek bent.

Bron: https://www.energielabel.nl/apparaten/stofzuiger/